KLÍČENÍ, ANEB MALÝ KOUSEK PLNÝ ZDRAVÍ

 

 

Obrovské množství vitaminů, minerálů, bohaté na bílkoviny a enzymy, lehce stravitelné a vhodné pro zvýšení imunity, pomáhají při detoxikaci organizmu a jsou doporučované při léčbě cukrovky či cévních onemocněních - řeč tady je o naklíčených semíncích!

 

 

Klíčky jsou naprosto nejjednodušších a zároveň také nejlevnějším zdrojem vitaminů, které dodávají našemu tělu energii, posilují nejen imunitu, psychiku, ale i naši krásu. Už jste je vyzkoušeli?

 

 

 

 

PROČ KLÍČIT?

 

 

 

Právě klíčením se zvyšuje aktivita semínek, a tak se v klíčcích razantně zvyšuje obsah vitaminů a zároveň se díky enzymům složité škroby přeměňují na jednodušší sacharidy, čímž jsou pro tělo luštěniny lépe stravitelné a navíc se v nich probouzí další řada vitaminů jako vápník, hořčík, železo či fosfor.

 

U některých druhů klíčku je dokonce obsah vitaminů tisícinásobně vyšší oproti semínku!

 

 

 

 

CO KLÍČIT?

 

 

Ne všechna semena jsou vhodná pro naklíčení, například taková semena, která po namočení vytvoří gel – chia či len. Některé semena se ani konzumovat nemohou. Například semínka melounu honeydew jsou jedovatá.

 

 

Pro naklíčení raději volta ta semena, která jsou na to určena. Ke klíčení jsou vhodné především luštěniny – neloupaná čočka, hrách, mungo, cizrna či fazole adzuki. Z obilovin je pak vhodné klíčit žito, pšenice ječmen či oves. A mezi velmi oblíbené patří také řeřicha, rukola, brokolice či tzv. alfalfa.

 

Ti zkušenější mohou také nechávat klíčit různé směsi pro vychutnání více chutí najednou.

 

 

 

 

JAK ÚSPĚŠNĚ KLÍČIT?

 

 

 

 

  1  Semena nejprve propereme ve studené vodě a vložíme je do misky, kde je následně zalijeme vychládlou převařenou vodou a necháme semena jeden den bobtnat. Některá semena se však proplachovat nemusejí, v těchto případech tento krok přeskočíme.

 

  2.  Následující den semena opět propláchneme a připravíme na klíčení. Nejjednodušší způsob naklíčení je v různých nakličovacích nádobách.

 

  3.  Sklenici umístíme na světlé místo, ne však na přímé slunce. Ideální teplota v místnosti, kde klíčíme je 18-20°C.

 

  4.   Semena nesmějí vyschnout, musí být neustále ve vlhku, ale ne namočená ve vodě. Abychom předešli zahnívání a růstu plísní, semena minimálně 2-4x denně propláchneme.

 

  5.  Každé semínko vyklíčí za různě dlouhou dobu, ale obecně platí, že za 4-6 dní budete mít hotovo a můžete konzumovat.

 

  6.  Klíčky jsou k okamžité spotřebě. Skladujte je v lednici v uzavřené nádobě maximálně dva dny po naklíčení.

 

 

 

 

TIPY PRO SNADNĚJŠÍ KLÍČENÍ

 

 

   1.  Pro naklíčení vybírejte nejlépe semena v biokvalitě, bez chemického ošetřování.

 

   2.  Pořiďte si nakličovací sklenice či nakličovací misky. Klíčení usnadňují především v tom, že přebytečná voda vytéká z nádoby ven a nebudete tak muset semínka kontrolovat, zda nejsou příliš mokrá.

 

   3.  I pokud pro nakličovaní zvolíte tyto nádoby je důležité klíčky pravidelně proplachovat a nejen zavlažovat, jen tak předejde tvorbě plísní.

 

 

 

 

A CO S KLÍČKY?

 

 

Každá naklíčená rostlinka má jinou chuť a tak mezi nimi najdete chuťově výrazné, ale i úplně neutrální.

 

Klíčky můžeme přidávat do různých zeleninových salátu či polévek, na chleby s pomazánkou či jako zdravou svačinku jen tak samostatně. Každý si jistě najde to své, možností je mnoho!

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: