SILNÁ IMUNITA? S PESTRÝM JÍDELNÍČKEM JE TO HRAČKA!

 

 

Imunitní systém je takový ochranný štít našeho organizmu, který pomáhá odstraňovat z našeho těla vše škodlivé. Mít silnou imunitu není jen otázka podzimního a zimního období. I v průběhu roku na nás číhají různé viry či bakterie, které mohou naši obranyschopnost oslabovat. Právě díky pestré stravě do svého těla dostanete ty nejpotřebnější vitaminy a minerály v čisté podobě pro posílení imunity. Víte, jak na to?

 

 

PESTRÝ JÍDELNÍČEK JE JASNÁ VOLBA

 

Naši obranyschopnost významně ovlivňuje nevhodná strava s nedostatkem vitaminů, minerálů a vlákniny. Strava se slabou výživovou hodnotou má za následek nejen slabý imunitní systém, ale také nadváhu nebo dokonce problémy se střevy.

 

Pestrý a vyvážený jídelníček, složený především z čerstvého ovoce a zeleniny nastartuje váš imunitní systém, který vás bude za odměnu chránit tak, jak má. Některé potraviny toho ale pro zdraví dovedou daleko více než běžné potraviny. Které to jsou?

 

 

  1.   Citrusy jsou základ

 

První potravina, která nás napadne pro posílení imunity, je s jistotou pomeranč nebo citrón. Právě citrusové plody jsou velmi bohaté na vitamin C, který je pro silnou imunitu klíčový. U tohoto vitaminu se nemusíte bát předávkování, jelikož si tělo vezme, kolik potřebuje a zbytek z těla vyloučí.

Kromě vitaminu C ale také citrusy obsahují vitamin A, draslík, vápník a hořčík a jsou silně protizánětlivé a mají antioxidační účinky.

 

 

 

 

  2.   Zelená cesta ke zdraví

 

Málo kdo by to řekl, ale právě zelené potraviny jako brokolice, špenát, zelený ječmen, spirulina či chlorela mají kromě antioxidačních účinků, ale také podporují detoxikaci těla a zbavují těla stresu, který naši imunitu také velmi oslabuje. Zelené potraviny jsou mimo jiné také bohaté na minerály, které významně pomáhají ke zkvalitnění spánku a nabití těla energií, které k silné imunitě tak potřebujeme.

 

 

 

 

  3.   Do lesa za silnou imunitou

 

Není houba jako houba. Elixír věčného mládí neboli hlíva ústřičná je přínosná pro podporu imunity, zpomalení stárnutí a pomáhá při léčbě alergií a stresu. Hlíva ústřičná je nabitá nejen vitaminy, ale i betaglukany, které pohlcují cizorodé látky v těle, jako jsou viry, bakterie, plísně nebo parazity. Je přínosná i pro přirozenou činnost střev, zmírňuje projevy cukrovky a může pomoci i v boji s křečovými žilami.

 

 

 

Kromě hub si v lese nasbírejte také rakytník, šípky či různé bobulovité plody.

Rakytník je opravdu velkou posilou imunity, protože má silné protiinfekční účinky, pomáhá proti nachlazení, chřipce a angínám a odbourává škodlivé látky v těle a posiluje tělo při celkové slabosti.

Také šípky si v lese nasbíráte úplně zadarmo a podpoříte svou imunity. Musí se ale sbírat dobře vyzrálé, protože jen tak mají céčka, kterého je k silné imunitě potřeba co nejvíce.

 

 

 

  4.   Dochucením k obranyschopnosti

 

Kurkumou, zázvorem, česnekem či medem si každý velmi rád ochutí svá jídla. Právě tyto „dochucovadla“ v sobě skrývají řadu vitaminů, esenciálních olejů a minerálních látek pro posílení imunity a rychlejší zotavení po nachlazení.

 

Zázvor je také známý svými protizánětlivými účinky.

Med obsahuje mnoho látek, které působí přímo na naši obranyschopnost a je v něm také obsaženo železo, které je pro fungování našeho těla nepostradatelné.

 

 

 

 

  5.   Nejen krásná, ale také blahodárná

 

Kráska jménem Echinacea purpurea je další malý zázrak z přírody, protože obsahuje mnoho účinných látek pro správnou funkci imunitního systému a zároveň chrání horní cesty dýchací.

 

 

 

 

ČÍM SI KROMĚ STRAVY TAKÉ IMUNITU POSÍLIT?

 

K silné imunitě se kromě stravování zaměřte také na pitný režim, dostatečný odpočinek a pravidelný pohyb.

Ke své rutině můžete také zařadit také otužování, které je v posledních letech velmi oblíbené.

Pokud nejste velmi sportovci, nemusíte se trápit ve fitness centru, denně se procházejte, ať už sami či s pejskem. Nejenže splníte svou denní pohybovou aktivitu, ale také si krásně pročistíte hlavu od stresu, který může také vašemu zdraví a silné imunitě překážet!

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: