SPRÁVNOU STRAVOU KE ZDRAVĚJŠÍM VLASŮM

 

 

 

Kdo by nechtěl mít krásné a zdravé vlasy. Za jejich stav ale nejsou zodpovědné jen přípravky, které používáme při mytí či jiné péči.

 

Podstatná je především výživa, a to hlavně ta zevnitř.

 

Správnými přípravky můžete vyladit určité krátkodobé potíže či nedokonalosti, ovšem pokud vás dlouhodobě trápí vlasy suché, slabé, bez lesku, které vypadávají, pak je nejvyšší čas posvítit si na složení vaší stravy. Nedostatek určitých látek v jídelníčku se totiž obvykle dost rychle projeví na nehtech, kůži, a především na vlasech.

 

 

 

 

VŠÍMEJTE SI VAROVNÝCH SIGNÁLŮ

 

 

 

 

Za zdravé vlasy (případně i nehty) zodpovídají proteiny, zejména keratin. Tato bílkovina je rovněž důležitá pro zuby, chlupy a kůži. Keratin se tvoří v každém těle, ovšem pokud je jeho tvorba nedostatečná, poznáte to na narušené zubní sklovině, třepících se nehtech a také na slabých vlasech bez lesku. Tyto problémy a například jejich zvýšené padání mohou signalizovat také nedostatek některých dalších živin – vitamínů a minerálů.

 

Jak už jistě víte, v těle souvisí všechno se vším. Než se tedy vydáte do drogerie pro novou vlasovou kosmetiku, vsaďte na pestrý, kvalitní a vhodně zvolený jídelníček. Co byste měli přidat do své stravy, aby vaše vlasy byly krásné a hlavně zdravé?

 

 

 

 

DOPLŇTE ŽELEZO A OMEGA-3

 

 

Pokud vás trápí slabé vlasy, možná vám chybí v těle železo. Vsaďte proto na červené maso, listovou zeleninu, vejce a luštěniny.

 

Vlasům prospívá pravidelná dávka ryb, zejména lososa. Je to nejen bohatý zdroj bílkovin, ale také biotinu (vitamín B7), což je pro tvorbu keratinu zásadní. Obsahuje ale také i další vitamíny ze skupiny B, které jsou pro zdravé vlasy důležité. Ryby obecně jsou cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které se postarají o zdravou kůži, a tedy i o vlasovou pokožku.

 

 

 

 

Pokud ale nejíte maso, včetně ryb, vsaďte na ořechy a semínka. Jsou rovněž velmi dobrým zdrojem omega-3. Skvělá jsou například konopná, lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka.

 

 

 

 

"DÉČKO" PRO CELKOVÉ ZDRAVÍ

 

 

Pro zdravé vlasy je také důležitý dostatek vitamínu D. Ten sice můžeme pohodlně načerpat ze slunečních paprsků, ale to je bohužel možné pouze v době letních měsíců, kdy má slunce největší sílu.

 

Dopřejte si tedy pravidelně vajíčka nebo mléčné výrobky (například tvrdé sýry). V průběhu podzimních až zimních měsíců je také velice vhodné vitamín D suplementovat. Významně tak posílíte imunitu, nejen vašich vlasů.

 

 

 

 

VLASY CHTĚJÍ HODNĚ VODY

 

 

 

 

Vlasy ocení také správnou a dostatečnou hydrataci. Proto dbejte na pitný režim a dopřejte si denně minimálně dva litry neslazené neperlivé vody. Vlasová pokožka vláhu potřebuje.

 

Nemusíte ale skončit jen u samotné vody. Dopřejte si také potraviny bohaté na vodu, třeba okurky, rajčata, melouny nebo jablka. Připravujte si také zeleninové polévky a vývary nadupané živinami.

 

Kromě vitamínů skupiny B hlídejte ve svém jídelníčku také příjem zinku a hořčíku. Dejte si brokolici, dýni či dýňová semínka, špenát, ořechy, libové maso nebo ryby.

 

 

 

 

KTERÉ POTRAVINY JSOU PRO VLASY TOP?

 

 

 

Pokud toužíte po zdravých a krásných vlasech, pravidelně zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny, které jsou pro super hřívu zkrátka TOP:

 

  -  Losos

  -  Ořechy (mandle, vlašské ořechy)

  -  Semínka (dýňová, lněná, slunečnicová)

  -  Listová zelenina

  -  Fazole

  -  Vejce

  -  Rostlinný olej (olivový olej, olivy, slunečnicový olej)

 

 

 

Abyste měli zdravé vlasy a mohli se chlubit zářivou a krásnou hřívou, nemusíte hned pořizovat drahou kosmetiku nebo se snad uchýlit k chemickým prostředkům.

 

Vsaďte na tu nejpřirozenější cestu, která má smysl pro všech stránkách. Tou je zdravá, kvalitní a pestrá strava. Ta je základem a také hlavním důvodem krásy a zdraví.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU
Veronika Matoušová
certifikovaný výživový poradce se zaměřením na zdravotní obtíže, imunitu, poruchy trávicího traktu a výživu ve sportu

Mohlo by Vás také zajímat: