MLÉČNÉ VÝROBKY A SÝRY - po kterých nepřiberete?

 

 

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást stravování. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou dávku bílkovin, vápníku nebo přátelských střevních bakterií. Například sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Jejich využití je široké, stejně tak je široký i výběr jednotlivých druhů sýrů.

 

Všechny mléčné výrobky také obsahují ve větším či menším množství mléčný cukr laktózu. Pro ty, kteří laktózu nemohou nebo nechtějí, ale roste v obchodech také počet mléčných výrobků, které jsou laktózy zbavené. Jak se ve všech těchto výrobcích vyznat? A jaký je rozdíl mezi laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu?

 

 

 

 

JAKÉ ZNÁME VÝROBKY Z MLÉKA?

 

 

Mezi mléčné výrobky řadíme kromě samotného mléka také další produkty z něj vyrobené. Nejvhodnější a také nejzdravější jsou výrobky zakysané. Mezi ně patří například jogurty, kefíry, podmáslí, zákysy nebo acidofilní mléka. Pokud chcete zhubnout, je to nejlepší volba, a to bez ohledu na množství tuku.

 

 

Řada lidí se během redukčního režimu vyhýbá tučnějším mléčným výrobkům (jako je třeba tučný jogurt nebo tvaroh), ale není to až tak potřeba. Hlavní je kvalita a celkové složení daného produktu. Pokud si občas dopřejete tučný jogurt nebo přidáte do pečení tučnější tvaroh, opravdu se ničeho nemusíte bát. Light verze nejsou vždy tou nejlepší volbou. I tuky ve stravě potřebujeme, a jejich radikální omezování nám hubnutí nezaručí.

 

Na co si ale dávejte pozor, jsou ochucené verze. Vždy byste si měli vybírat pouze neochucené varianty mléčných výrobků a dochutit si je poté podle své chuti (medem, džemem, ovocem).

 

A co všechno si ještě můžete bez starostí dopřát? V pořádku jsou (nejen při hubnutí) tvarohy, zakysané smetany, máslo, čerstvé nebo tvrdé sýry. Zrovna v případě sýrů je těžké umět si správně zvolit, pokud chceme nějaké to kilo shodit. Jak se v nich tedy vyznat? Pojďme si ukázat jejich základní dělení:

 

 

Sýry se vyrábí z mléka a podle toho, které se použije, známe základní dělení sýrů:

  1. kravské

  2. kozí

  3. ovčí.

 

 

Podle obsahu sušiny sýry dělíme na:

  1. měkké (do 45% obsahu sušiny) a

  2. tvrdé (nad 45% obsahu sušiny).

 

 

Podle obsahu tuku v sušině pak sýry rozdělujeme na:

  1. nízkotučné,

  2. polotučné,

  3. tučné,

  4. plnotučné,

  5. smetanové

  6. vysokotučné.

 

 

 

Sýry obsahují vysoké množství plnohodnotných bílkovin živočišného původu (s obsahem esenciálních aminokyselin, které si tělo samo neumí vyrobit), dále jsou skvělým zdrojem vitamínu A, D a rovněž B12. Z minerálů jsou pak významnými zdroji hořčíku, vápníku nebo fosforu a jsou také zdrojem mléčných kultur. Dá se tedy říct, že sýry patří mezi nejkomplexnější potravinu, která nám zajistí vše podstatné pro zdraví a správné fungování organismu.

 

 

 

 

JAKÉ SÝRY MŮŽEME VYBÍRAT?

 

 

Do skupiny nezrajících sýrů řadíme čerstvé sýry, které se konzumují ihned po výrobě. Často se takové sýry ochucují, například bylinkami, zeleninou, kořením apod. Do této skupiny patří Cottage, žervé nebo lučina, také ricotta a mozzarella.

 

 

Další skupinou jsou pak zrající sýry a sem spadají třeba měkké sýry (romadur, blaťácké zlato, balkánský sýr a feta). Měkké až polotvrdé sýry jsou (velmi oblíbené) plísňové sýry, přičemž plíseň najdeme buď na povrchu sýra – to je např. camembert, hermelín nebo brie, ale i uvnitř sýra – sem patří niva, gorgonzola a roquefort. Právě plísňové sýry se těší velké oblibě. Zejména v našich končinách nedají lidé dopustit na naložený hermelín, zapečenou nivu nebo camembert na grilu.

Pozor ale na množství a frekvenci konzumace těchto pochoutek. Plísňové sýry obsahují hodně soli a obsažená plíseň ve větším množství negativně působí na trávicí trakt a podporuje různá trávicí onemocnění. Kvůli vysokému obsahu tuku navíc nejsou vhodné již ani při redukčních dietách. Tento druh sýra si tedy dopřejte jen občas a v rozumném množství.

 

Dalším druhem, vhodným i pro dietáře nebo pro udržení váhy, jsou sýry polotvrdé. To je například madeland, gouda, eidam nebo čedar.

 

 

 

 

Mezi tvrdé sýry pak patří ementál a parmazán.

 

Trochu odlišným druhem jsou sýry tavené. Ty totiž nevznikají přímo z mléka, ale z již vyrobených přírodních sýrů, které projdou další technologickou úpravou. Nejedná se však o vhodnou součást jídelníčku, ani vašeho, ani dětí. Tavené sýry obsahují velké množství soli a aditiv, a pokud tyto sýry obsahují i příchutě, najdete v nich jen další nekvalitní přísady. Tavené druhy sýrů tedy raději nebrat.

 

 

 

 

INTOLERANCE NA LAKTÓZU NENÍ TOTÉŽ, CO ALERGIE NA MLÉČNOU BÍLKOVINU

 

 

Velmi často se stává, že si lidé pletou laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu z kravského mléka. Zejména to platí u rodičů, když jejich malé děti začnou mít potíže s mléčnými produkty. Je to ovšem něco naprosto odlišného.

 

Alergie na mléčnou bílkovinu se nejčastěji projeví do prvního roku života. Stejně jako jiné alergie, také tato postihne imunitní systém, který mléčnou bílkovinu vyhodnotí jako nepřítele. Následují pak alergické projevy, jako jsou potíže s dýcháním, vyrážka, slzení či alergická rýma. U malých dětí se tato alergie řeší pomocí specializovaných náhrad mléka, které doporučí alergolog nebo gastroenterolog. Alergie na mléčnou bílkovinu často sama zmizí během prvních let dítěte. Pouze má-li dítě i další alergie (na lepek, na vejce, apod.), hrozí, že tato alergie potrvá i další léta.

 

Laktózová intolerance se oproti tomu objevuje kdykoliv v průběhu života, vrozená porucha je velice vzácná.

 

 

 

 

VADÍ VÁM LAKTÓZA?

 

 

Jak už bylo řečeno, mléko, a tedy i veškeré výrobky z něj (sýry, jogurty, tvarohy, máslo, smetana, apod.) obsahují větší či menší množství mléčného cukru neboli laktózy. Platí, že v zakysaných produktech nebo ve zralých sýrech je laktózy méně. Může se ale v průběhu života stát, že vám najednou mléko nebude dělat dobře.

 

Pokud vaše tělo přestane snášet laktózu, projeví se to trávicími obtížemi, nejčastěji bolestmi břicha, nadýmáním či průjmem po konzumaci mléčných výrobků. Důvodem tohoto stavu je nedostatek enzymu laktázy ve vašem trávicím traktu, který má za úkol štěpit laktózu. Pokud enzymu máte málo, mléčný cukr putuje nerozštěpený dále do střev, kde páchá neplechy.

 

Pokud tedy máte zdravotní (zejména) trávicí potíže po požití mléčného produktu, zkuste se nejprve zaměřit pouze na zakysané výrobky. Jezte jogurty, zákysy, kefíry, ale vynechte čerstvé sýry, tvarohy a samotné mléko či smetanu. Pokud vám zakysané verze mléčných výrobků nebudou způsobovat problémy, pak máte nejspíš jen mírnější intoleranci.

 

 

 

 

Produkty, které vám nedělají dobře, tak můžete vyměnit za verze bez laktózy. Vadí-li vám všechny mléčné produkty, pak je nutné do jídelníčku zařadit bezlaktózové verze všech výrobků z mléka a přidat k tomu ideálně také rostlinné alternativy. Některé z nich nabízejí zajímavou škálu surovin, a tedy i živin.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU
Veronika Matoušová
certifikovaný výživový poradce se zaměřením na zdravotní obtíže, imunitu, poruchy trávicího traktu a výživu ve sportu

Mohlo by Vás také zajímat: