PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ - ŽLUTÝ ELIXÍR PRO ZDRAVÍ

 

 

 

 

Pampeliška lékařská, kterou známe také pod názvem smetánka, každoročně zdobí svými žlutými květy louky a děti si z ní pletou věnečky. Většina považuje pampelišku za dotěrný plevel, ale tuto bylinku používali pro její blahodárné účinky na lidské zdraví již staří Řekové.  

 

Pampeliška se vyskytuje hojně nejen u nás, ale v celém pásmu Eurasie. Je to dvouděložní rostlina z čeledi hvězdicovitých, má velmi dužnaté listy a žluté květenství. Roste od dubna do srpna na loukách, mezích a trávnících. Je nenáročná na půdu, ale vyhýbá se vlhkým plochám.

 

 

 

 

 

JAKÉ LÁTKY PAMPELIŠKA OBSAHUJE

 

 

 

 

Blahodárné účinky mají mladé listy, kořen i květ.

 

  -  Kořen obsahuje známou mléčnou lepivou tekutinu – latex. Kromě toho, že zanechává tmavé skvrny na kůži, najdeme v jeho složení hořčiny (např. lactopycrin, taraxacin a taraxasterin), třísloviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a minerální látky (měď, mangan a draslík).

 

  -  Listy obsahují vitamín A, B, C, D a betakaroten a minerály (křemík, draslík a vápník).

 

  -  V květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj.

 

 

 

 

 

K ČEMU SE DÁ PAMPELIŠKA POUŽÍT?

 

 

Z lístků pampelišky, které ještě neobsahují mléko, lze připravit chutný jarní salát bohatý na vitaminy a minerální látky.

 

 

 

 

 

 

Z úborů v plném květu se připravuje sirup, med či víno.

 

 

 

 

Nejvíce prospěšných látek obsahuje kořen, který se sbírá nejčastěji v jarních měsících ještě před rozkvětem. Po usušení se z něj připravuje odvar. V některých zemích je pampeliška používaná při přípravě sýrů díky přítomnosti proteolytických enzymů a schopnosti srážet mléko.  V minulosti se pampeliškový kořen dokonce nakládal do vína, případně se také pražil jako náhražka kávy.

 

 

 

 

 

 

 

PROSPĚŠNÉ ÚČINKY NA LIDSKÉ ZDRAVÍ

 

 

Pampeliška lékařská je považována za přírodní antioxidant. Kořen pampelišky se používá k detoxikaci organizmu, podpoře trávení a činnosti žaludku a jater. Odvar z kořene je prospěšný také při problémech s močovým měchýřem a podporuje normální funkci vylučovací soustavy.

 

Extrakt kořene pampelišky je při zažívacích potížích používán jako diuretikum. Toto diuretikum navíc neodvádí z těla draslík, protože je na něj samo bohaté, takže nezpůsobuje jeho nedostatek. Je tak skvělým pomocníkem při hubnutí, neboť stimuluje vyloučení přebytečné vody z těla a má i pozitivní vliv na imunitu.

 

 

 

 

Pampeliškový kořen by měly užívat zejména ženy trpící hormonální nerovnováhou, tedy například menstruačními křečemi, výkyvy nálad a nepravidelnou periodou. Kořen společně s latexem z pampelišky lze používat i zevně proti bradavicím a mozolům. Odvar z kořene dobře poslouží i při omývání pleti. Má ji projasnit a osvěžit. Navíc dokáže odstranit ekzém a vyrážky. Odvar lze aplikovat i na včelí bodnutí a na puchýře. Měl by zklidňovat pokožku a působit protizánětlivě.

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: