PLOCHÉ BŘICHO IHNED - zbavte se zlozvyků a chyb v jídelníčku

 

 

 

 

Pocit nafouklého břicha zná velice dobře asi každý. Nadýmání ale není samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak měli co nejpřesněji definovat či popsat, jedná se o tlak v břišní dutině. Subjektivní pocit bývá ale velice odlišný. Zatímco někdo si bude stěžovat „jen“ na určitý diskomfort, jiní lidé mohou prožívat intenzivní bolestivé pnutí. Nehledě na to, že nafouklé břicho je také vidět, což způsobí jen další nepříjemné situace. Jak se s tímto neduhem poprat? A jak tomuto problému předcházet? Víme, co zabírá.

 

 

 

 

 

STRAVA MŮŽE ZA VŠECHNO

 

 

Pokud se takto nepříjemně cítíte po konzumaci velkého množství jídla, jde o přejedení. Pocit nafouknutí je oproti tomu reakce na určité jídlo nebo také příznak problémů s trávením – nemusí tedy jít o přejedení. Potrava, kterou tělo přijme, putuje ze žaludku do tenkého střeva a zbylá část jde dále do tlustého střeva. A právě zde dochází k přirozenému uvolňování plynů, které z těla volně odchází.  Mohou se ale také zaseknout a způsobit potíže právě s nadýmáním.

 

Každého pak logicky napadne řešit stravu a přemýšlet, co kde bylo zkonzumováno. Pravdou je, že na celém trávicím procesu má největší vliv to, co sníme. Jídlem ovlivňujeme množství plynu, který ve střevě vznikne, ale také skladbu střevního mikrobiomu. Bakterie ovlivňují mnoho procesů v těle, od imunity po mentální zdraví. Vliv mají právě také na ono nafouknutí. Pokud totiž vaše tělo reaguje přehnaně a v tlustém střevě vzniká více plynů, je to příznak nevyrovnaného mikrobiomu. Všechny procesy v organismu se navzájem ovlivňují, všechno souvisí se vším – od hormonů po úroveň stresu, kterému se vystavujete. Je tedy potřeba mít především střevní mikrobiom v rovnováze, což ale není tak jednoduché.

 

 

 

 

 

NA CO V JÍDELNÍČKU POZOR

 

 

 

 

V první řadě je potřeba hlídat, co všechno jíme. Existují totiž potraviny, které nadýmání a nafouklému břichu nahrávají. Je to například cibule, česnek, brokolice, kapustičky nebo zelí. Během trávení těchto potravin vzniká více plynů. Záleží ale také na jejich úpravě a faktem také je, že v průběhu času se tolerance různých potravin liší. Na pocit nafouknutí tedy neexistuje univerzální řešení. Někdo hledá cestu v záměrném vynechávání některých skupin potravin, které však může vést k nerovnováze mikrobiomu a podle odborníků to není správné řešení. Jiné je v to v případě, že máte od lékaře zjištěnou intoleranci či alergii na určité potraviny.

 

 

 

 

 

KTERÉ POTRAVINY VÁM K PLOCHÉMU BŘÍŠKU URČITĚ NEPOMOHOU A CO NAOPAK ZAŘADIT?

 

 

 

 

Bez kterých potravin se tělo v klidu obejde, a navíc vám to pomůže k plochému bříšku? Jsou to sladká, mastná a velmi zprocesovaná jídla.

 

Naopak základem stravy a dobrým předpokladem pro zdravé trávení je ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné obiloviny, které obsahují vysoký podíl vlákniny. Nemusíte to však přehánět s množstvím. Přidávejte jednotlivé potraviny do svého jídelníčku postupně a dbejte na správnou úpravu.

 

Například u fazolí nadýmavost výrazně snížíte tím, že je několik hodin necháte namáčet a před vařením je dostatečně propláchnete. Díky vysokému množství vlákniny jsou sice tyto potraviny nadýmavé, ale při postupném zařazení do stravy pak pomohou udržet zdravý mikrobiom, a tím vás také časem již nemusí trápit nepříjemné nadýmání.

 

Jednotlivé potraviny zkoušejte střídat – někomu více sednou například fazole, jinému čočka nebo listová zelenina.

 

 

 

 

Střevní mikrobiom se dostává do nerovnováhy rovněž jednostrannou a nevyváženou stravou. Projděte si v hlavě svůj běžný jídelníček.

 

Opakují se v něm pořád stejná jídla a suroviny? To je ovšem chyba.

 

Pro správné fungování tělo potřebuje rozmanitost. Proto se nebojte zkoušet, volit různé druhy z jednotlivých skupiny potravin a přidejte také fermentované potraviny. Tím může být například:

  -  kefír

  -  kysané zelí

  -  jogurty

  -  kvašená zelenina

  -  nebo i kváskové pečivo.

 

 

 

 

 

 

 

ZLOZVYKY PŘI JÍDLE, ZA KTERÉ NÁS TĚLO POTRESTÁ VELKÝM BŘÍŠKEM

 

 

Pokud máte jídelníček správně a zdravě nastavený, a přece máte potíže, může být na vině špatné stolování. Jíte ohnutí u počítače, povídáte si při jídle nebo žvýkáte s otevřenou pusou? Díky takovým nešvarům během jídla napolykáte hodně vzduchu a problém je pak na světě.

 

 

 

 

V horším případě jídlo ještě zapijete syceným nápojem a pak se nemůžete divit, že vás bolí či tlačí všude možně a musíte rozepínat kalhoty.

 

Důležité je také dostatečné rozkousání potravy, aby nevznikal přebytečný vzduch kvašením nestrávených zbytků.

 

 

 

 

Ačkoliv je to v dnešní době těžké, zkuste jíst v klidu, pomalu, vsedě a každé sousto důkladně rozžvýkejte. Bude se tak tvořit dostatek slin, uvolní se všechny důležité trávicí enzymy a trávení bude probíhat o poznání lépe. Máte-li možnost, po jídle se krátce projděte.

 

 

 

 

 

ZA POTÍŽEMI MŮŽE BÝT TAKÉ INTOLERANCE

 

 

Řeč je například o pšenici, lepku, mléčných výrobcích apod. Některé potravinové intolerance jsou ale obtížně zjistitelné. Testy jsou například na intoleranci laktózy nebo lepku, v jiných případech je to už složitější. Vyloučí-li lékař celiakii, příčinou vleklých potíží s nadýmáním může být například neceliakální glutenová senzitivita, syndrom dráždivého tračníku, ale třeba i úzkostná porucha. Pokud vás dlouhodobě trápí nafouklé břicho nebo nadýmání a nedaří se vám zjistit příčinu,

 

začněte si vést potravinový deník,

 

do kterého si budete zapisovat reakce na vyřazování a znovuzavádění jednotlivých potravin. Ideálně vyřaďte a znovu zaveďte vždy jen jednu potravinu, ať máte lepší přehled. A nejlépe s pomocí lékaře nebo odborníka na výživu.

 

Většina lidí mívá nadýmání jako krátkodobý či příležitostný problém. Proto pokud problémy trvají i navzdory všem pokusům dlouhodobě, určitě to řešte s lékařem. Ve vzácných případech může jít i o závažné onemocnění.

 

 

 

 

 

JAKÉ DALŠÍ PŘÍČINY MOHOU ZA TO, ŽE NEMÁTE PLOCHÉ BŘÍŠKO?

 

 

Slyšeli jste někdy o spojení „pšeničné břicho“? Takové si můžete celkem snadno vypěstovat určitými stravovacími návyky. Jak již název napovídá, na vině je mimo jiné nadměrná konzumace pšeničných produktů. Stále je totiž běžné pečivo velice oblíbené a řada lidí si bez něj neumí představit den.

 

 

 

 

Další chybou je ale také paradoxně orientace na nízkotučné výrobky. Pokud dlouhodobě konzumujete málo tuku, je potřeba to dohnat jinde. A nejčastěji jsou to právě sacharidy. Samozřejmě v nejvyšší míře v podobě pšenice a výrobků z ní.

 

Pozor tedy na nadmíru pšenice a omezování tuků.

 

Další příčinou vypouleného bříška může být také jednoduše špatný postoj neboli hyperlordóza. Projevuje se nadměrným zakřivením bederní páteře, naklopenou pánví vpřed a ochablými hýžďovými svaly. Tyto potíže trápí zejména osoby se sedavým stylem života. Špatné je ale také dlouhé stání, nadváha, nedostatek pohybu, nevhodné nebo špatně prováděné cvičení. Pokud máte podezření, že se tento problém týká právě vás, zajděte za fyzioterapeutem. Ten by vám měl pomoci se správným cvičením, zdravým sedem i postojem a časem možná zjistíte, že velké bříško vůbec nemáte a problém je úplně jinde. Kvalitní fyzioterapie vám navíc pomůže také začít správně dýchat, a to nejen během cvičení, ale také při běžných činnostech. I tím si totiž můžete břicho deformovat.

 

 

 

 

 

RÁNO BŘÍŠKO NEMÁM, ODPOLEDNE MÁM BALON

 

 

 

 

Rádi byste měli po celý den krásně ploché bříško, které vás vítá ráno po probuzení? Pak vás asi musíme zklamat. Vzhledem k tomu, že během dne je nutné tělu dodávat živiny v podobě jídla a tekutin, není možné mít stejné bříško ráno i odpoledne. Všechno, co tělo v průběhu dne přijme, se mimo jiné projeví i tím, že vám bříško trochu vystoupne. A nejíst nebo snad zanedbávat kvůli tomu pitný režim? To opravdu není řešení.

 

Zaměřte se spíše na fyzickou aktivitu. Pokud pohybu moc nedáte, bude dobré na tom trochu zapracovat. Na vině totiž mohou být ochablé přímé a šikmé břišní svaly. Pravidelné posilování je tedy rozhodně žádoucí. Ovšem neskončete jen u klasických sklapovaček. Vsaďte na posílení středu těla a pravidelně cvičte plank, side plank apod. Když k tomu přidáte vhodnou stravu a dostatek tekutin, uvidíte za pár týdnů na svém bříšku první výsledky.

 

 

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU
Veronika Matoušová
certifikovaný výživový poradce se zaměřením na zdravotní obtíže, imunitu, poruchy trávicího traktu a výživu ve sportu

Mohlo by Vás také zajímat: