KOFEIN VS. THEIN

 

 

Začít ráno bez šálku kávy nebo čaje je pro většinu z nás naprosto nepředstavitelné. Ranní káva či zelený čaj nás dokážou probrat a skvěle nastartovat. Může za to kofein obsažený v kávě a thein vyskytující se v čaji.

 

 

 

 

EXISTUJE ROZDÍL?

 

 

Kofein je obsažený v kávě, ale také v čaji, kde je spíše známý pod názvem thein. Z chemického hlediska jde ale o totožnou látku.

Rozdíl mezi kofeinem a theinem je v působení na člověka. Zatímco kofein v kávě je přítomen ve volné formě, v čaji je vázán ve formě solí na organické kyseliny, proto pití kávy a čaje působí na člověka rozdílně.

Káva rychle povzbudí, ale její účinek netrvá dlouho. Kofein v čaji působí pomaleji, ale jeho účinek je dlouhodobější.

 

 

 

 

 

 

Z HISTORIE

 

 

Kofein v kávě objevil v roce 1819 německý chemik Ferdinand Runge. Thein v čaji byl objeven o pár let později, v roce 1827. Už za doby kamenné lidé pozorovali, že žvýkání semen, kůry nebo listů určitých plodů jim zlepšuje náladu a schopnost koncentrace. Později přišli na to, že zalití horkou vodou znásobuje účinek.

 

Existuje mnoho legend, jak byly tyto rostliny objeveny. Například podle známé čínské legendy objevil zelený čaj císař Šen-nung, kterému při ohřívání vody spadly do kotlíku i lístky čajovníku. Poté, co lahodně vonící nápoj ochutnal, byl překvapen jeho vynikající chutí a energií, kterou mu nápoj dodal.

 

Další legenda z 9. století vypráví o pasákovi koz z Etiopie. Ten si všiml, že kozy pasoucí se na kávovníku byly mnohem čilejší než ostatní kozy a v noci méně spaly. Ze zvědavosti okusil několik plodů a pocítil stejný nával energie a povzbuzení, stejně jako kozy pasoucí se na kávovnících.

 

 

 

Od 16. století byla káva konzumována také v Egyptě a na Blízkém východě. Tehdy byla nazývána jako arabské víno. V 17. století se dostala i na Evropský kontinent, do Vídně, kde byla otevřena první kavárna v západním světě. Později se kavárny rozšířily také do Londýna a hrály důležitou úlohu ve společenském životě lidí.

 

 

 

 

VÝSKYT KOFEINU

 

 

Nejběžnějšími zdroji kofeinu jsou káva, čaj a také kakao. V něm je však kofeinu znatelně méně. Kofein nalezneme i v rostlině známe pod názvem guarana (Paulinie nápojná) nebo v lístcích cesmíny paraguayské, ze kterých se připravuje nápoj yerba maté. Kofein obsahují i různé energetické nápoje nebo limonády vyráběné z kolových ořechů.

 

 

 

 

 

 

JAK TĚLO KOFEIN TRÁVÍ?

 

 

Kofein se do lidského těla dostává většinou orálně, pitím kávy, čaje, Coly nebo požitím doplňků stravy proti únavě. Vstřebává se v žaludku a tenkém střevě. Z kávy se kofein vstřebává po několika minutách po požití. U čaje je to až po 40 minutách, protože obsahuje jiné alkaloidy, které vstřebávání kofeinu oddalují.

 

Kofein je v těle nejprve demethylován v dimetylxantin, pak v monometylxantin, které se dále štěpí v kyselinu močovou a tak se vylučují. Tělo kofein vyloučí asi 5 až 6 hodin po požití.

 

 

 

 

ÚČINKY NA LIDSKÝ ORGANIZMUS

 

 

Kofein je oblíbený zejména pro své povzbuzující účinky. Jako stimulant působící na centrální nervovou soustavu oddaluje únavu, zlepšuje myšlení a schopnost koncentrace. Konzumace kávy pomáhá lidem, kteří mají dýchací obtíže, neboť zrychluje tep, uvolňuje hladké svalstvo, rozšiřuje tepny a stimuluje oběhový a respirační systém. Kofein napomáhá také při třeštění hlavy a zvyšuje koncentraci dopaminu v těle, čímž vzbuzuje pocit spokojenosti a štěstí.

 

 

Kofein rovněž napomáhá s redukcí hmotnosti, jelikož zvyšuje termogenní efekt a klidový metabolický výdej. Stručně řečeno, díky kofeinu spálíte více kalorií, a to i v klidovém režimu. Kofein také podporuje uvolňování adrenalinu, který povzbuzuje odbourávání tuku. Navíc pravidelné pití kávy zrychluje činnost střev, což lidé při snaze zhubnout velmi ocení.

 

 

 

 

NIC SE NEMÁ PŘEHÁNĚT

 

 

Denně bychom neměli požít více než 400 mg kofeinu, což odpovídá asi 5 šálkům espressa z kvalitní kávy. Kofein není toxický, leda bychom vypili více než 30 šálků, ale může mít na lidské tělo nežádoucí účinky, např. na žaludek z důvodu překyselení nebo na kvalitu spánku. Proto bychom neměli kávu konzumovat před spaním.

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: