LAKTÓZA A JEJÍ VLIV NA NAŠE ZDRAVÍ

 

 

Laktóza je často diskutované téma v oblasti zdraví, diet a životního stylu. Stále více osob se uchyluje k úplnému vyřazení mléčných výrobků po vzoru některých celebrit. Je však tento trend opodstatněný? Je laktóza pro naše tělo opravdu důležitá?

 

 

 

 

 

CO JE TO LAKTÓZA?

 

 

Laktóza nebo laicky mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a samotném mléce. S trávením tohoto složitého cukru pomáhá enzym nazývaný laktáza, který se nachází v tenkém střevě. Tento enzym rozdělí laktózu a glukózu, a proto se stává laktóza snadno stravitelnou pro každého.

 

Mnoho lidí po celém světě však nemá dostatek laktázy, a tak trpí intolerancí. Bez laktázy zůstává disacharid laktóza nerozštěpený a nemůže být absorbován skrz střevní stěnu do krevního řečiště.

 

 

 

 

 

INTOLERANCE VS. ALERGIE

 

 

Je důležité neplést si intoleranci laktózy a alergii na mléko. Jsou to totiž dva úplně odlišné termíny. Hlavní rozdíl je v příčinách onemocnění.

 

Zatímco u alergie na mléko se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčné bílkoviny, intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu laktázy.

 

Obě onemocnění mají velmi podobné příznaky. Alergie na mléko se projevuje zvracením, bolestí břicha, kolikou, plynatostí, zácpou nebo se dokonce může ve stolici objevit hlen a krev.

Intoleranci na mléko provází nadýmání, bolesti břicha, plynatost, nevolnost, bolest hlavy, průjem nebo zácpa.

 

S alergií na mléko se většinou setkáváme u kojenců a ve většině případů odezní do tří let. V dospělosti je tak alergie na mléko poměrně vzácná. Naopak intolerance laktózy se může objevit kdykoliv v průběhu života.

 

 

 

 

CO JÍST PŘI INTOLERANCI LAKTÓZY?

 

 

Mnoho lidí se mylně domnívá, že při laktózové intoleranci musí vyřadit mléko a všechny mléčné výrobky. Toto však není nutné, neboť u každého člověka je míra intolerance velmi individuální.

 

Jídelníček upravujte postupně a zkoušejte, které potraviny vám vadí. Může se totiž stát, že některé výrobky s nižším obsahem laktózy vám žádné problémy nezpůsobí. Především jde o máslo, kvalitní jogurty s obsahem tuku alespoň 3,5 %, tvrdé sýry a kysané mléčné výrobky (kysaná smetana, podmáslí a kefír).

 

Určitě je vhodné užívat i probiotika a prebiotika, které působí pozitivně na naší střevní mikroflóru.

 

 

 

 

PROČ KONZUMOVAT MLÉČNÉ VÝROBKY

 

 

Určitě není vhodné eliminovat veškeré mléčné výrobky. Nezapomínejte, že mléčné výrobky obsahují velmi důležité látky – bílkoviny, vitamíny a minerály. A to vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B (B1 a B12). Z minerálních látek se v mléce nachází mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo a jód. Vápník je potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů, jód je důležitý pro správný vývoj, selen pomáhá chránit imunitní systém a železo je nezbytné pro proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů.

 

 

 

 

 

TRENDY VE VYŘAZOVÁNÍ LAKTÓZY

 

 

V posledních letech stále více lidí vyřazuje ze svého jídelníčku mléko a mléčné výrobky s cílem rychleji zhubnout. Z hlediska hubnutí je však potřeba posuzovat mléčné výrobky dle zastoupeného množství tuku.

 

Plnotučné mléčné výrobky, tučné sýry apod. opravdu obsahují poměrně hodně kalorií, takže pokud je z jídelníčku vynecháte, může to k hubnutí výrazně přispět. Snížení mléčných výrobků v jídelníčku také může upravit vaše zažívání natolik, že se hubnoucí procesy v těle dají do pohybu. Avšak vyřazením mléka přicházíte také o důležitý zdroj bílkovin, bez nichž se žádné zdravé hubnutí neobejde.

 

Pokud tedy vyřadíte mléčné výrobky, je nutné doplnit bílkoviny z jiných zdrojů (maso, ryby, vejce, luštěniny, ovesné vločky, tempeh, tofu, oříšky a semínka).

 

 

 

 

HUBNUTÍ NENÍ JEN O MLÉCE

 

 

K nadváze se nepropracujete pouhou konzumací mléka a mléčných výrobků, takže jen jejich vyřazením ani zázračně nezhubnete. Jídelníček bez mléka má své opodstatnění jen v případě, kdy má tělo problém se zpracováním mléčných bílkovin. U člověka bez intolerance tak ztrácí zcela smysl.

 

Nadváha je totiž vždy výsledkem nezdravého životního stylu, tj. nedostatkem pohybu a nevyváženého jídelníčku. Mléko a mléčné výrobky jsou sice pro organismus významným energetickým zdrojem, ale současně také nutričně hodnotnou potravinou.

 

Proto i při redukci své hmotnosti dejte raději přednost plnotučným výrobkům před těmi nízkotučnými. Plnotučné potraviny totiž obsahují větší množství potřebných vitaminů a minerálů, navíc vás zasytí na delší dobu a nebudete mít chuť stále něco uzobávat.

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: