LÉČIVÁ MÁTA - ZNÁTE VŠECHNY JEJÍ BENEFITY?

 

 

Podle vůně by mátu rozpoznal téměř každý, ale tato jinak nenápadná bylinka v sobě skrývá obrovské množství benefitů, ze kterých se čerpá hlavně v kuchyni a pro léčbu nemocí či obtíží.

 

 

 

 

ÚČINKY JSOU BLAHODÁRNÉ, NA CHUŤ ALE NEMUSÍ PŘIJÍT KAŽDÉMU

 

Máta je obecně známá svými příznivými účinky na trávení a s tím spojenou správnou činností střev. Užívání mátového oleje či čaje je doporučováno právě lidem, které často trápí nadýmání, bolesti žaludku, nechutenství či problémy s vyprazdňováním.

 

Jelikož je však máta svou vůní a chutí opravdu výrazná, nemusí sednout každému. Pro své blahodárné účinky ale rozhodně stojí za vyzkoušení!

 

 

 

 

NEJEN PRO ZDRAVÍ, ALE TAKÉ PRO POHODU!

 

Možnosti použití máty jsou opravdu nepřeberné a dá se užívat také na nespavost a stres. Některé studie totiž dokazují, že vůně máty má vliv na fungování mozku. Její vůně dokáže probudit smysly a zvýšit naši koncentraci. Na druhou stranu dokáže také naši mysl zklidnit a pomoci od úzkosti či bolesti hlavy.

 

 

 

MÁTOU KE ZDRAVÍ

 

Ať už vás trápí rýma, kašel či bolest v krku, máta vám uleví. Má totiž také antivirové a antibakteriální účinky, a tak zabíjí všechny bakterie, které zaútočí na váš imunitní systém.

A to včetně bakterií, které způsobují zápach z úst. Zkuste žvýkat pár vteřin mátu místo žvýkaček.

 

 

 

 

MÁTA NÁPOMOCNÁ I VZÁCNÁ

 

Pozitivní účinky máty znali již staří egypťané, kteří ji používali pro léčbu žaludečních obtíží. K tomuto účelu bývá máta hojně využívána dodnes. Také čínské a japonské medicíně jsou velmi dobře známy její účinky, proto je máta v dnešní době tak často používáno do farmaceutických přípravků.

 

A kromě toho se v Palestině používala jako platidlo daní, což dokládá text z Bible.

 

 

 

 

MAMINKY, POZOR!

 

Rizika, která jsou s mátou peprnou spojená, jsou v období těhotenství, při kojení a při podávání malým dětem. Maminky by se v těhotenství měly mátě vyhýbat obloukem, jelikož její časté užívání může způsobit zhoršující se krevní obraz a pálení žáhy. V období kojení zase máta může snižovat produkci mateřského mléka. A u malých dětí může užití máty vyvolat dušnost, což je může ohrozit na životě.

 

 

 

 

V JAKÉ PODOBĚ JE NEJLEPŠÍ MÁTU UŽÍVAT?

 

Na nachlazení bolesti břicha i všechny ostatní obtíže je skvělý čaj z máty. Právě vnitřním užitím této voňavé bylinky dojde k působení jejich účinků právě tam, kde je potřeba.

 

Příprava mátového čaje je naprosto jednoduchá, několik lístků mátu zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut louhovat. Popíjíme v množství jednoho až dvou šálků denně.

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: