OVESNÉ VLOČKY - JAKÝ MAJÍ VLIV NA ZDRAVÍ A PROČ JE ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU?
Ovesné vločky jsou oblíbenou potravinou a najdete je snad v každém redukčním jídelníčku. Kromě vitaminů, minerálů a antioxidantů obsahují také bílkoviny a vlákninu, což ocení nejen sportovci, ale i lidé snažící se shodit nějaké to nadbytečné kilo. Neznáte žádný chutný recept? Vyzkoušejte naše tipy!
CO VE VLOČKÁCH NAJDETE?
Ovesné vločky patří mezi jedny z nejvíce nutričně hodnotných obilovin. Obsahují totiž komplexní sacharidy, bílkoviny, kvalitní tuky včetně omega-3 nenasycených mastných kyselin a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Dále také vápník, železo, fosfor, hořčík, zinek a řadu vitaminů – vitamin A, D, E, B1, B2, B5, B6 a K.
VLIV NA ZDRAVÍ
V ovesných vločkách najdeme také betaglukany, které snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podílejí se na správném fungování imunitního systému. Vysoký obsah vlákniny má blahodárné účinky na naše zažívání, a tak pomáhají ovesné vločky se zácpou. Proto se doporučuje konzumovat vločky každé ráno. Podle některých odborníků působí také jako prevence nádorových onemocnění. Kromě zlepšení trávení přispívá pravidelná konzumace vloček také k lepšímu psychickému rozpoložení, a to díky obsahu lecitinu a tryptofanu. Právě tryptofan pomáhá v boji proti špatné náladě, napětí, úzkostem a stresu.
OVESNÉ VLOČKY A DIETA
Díky obsahu vlákniny a komplexních sacharidů dokážou ovesné vločky zasytit na dlouhou dobu a dodat tělu potřebnou energii. Ve 100 gramech se nachází 17 gramů bílkovin, a proto jsou velice vhodné do diety nebo při budování svalové hmoty. Obsažené betaglukany navíc zvyšují pocit nasycenosti a oddalují pocit hladu.
Ovesné vločky jsou tak skvělou volbou nejen k snídani, ale také před tréninkem, jelikož představují palivo pro tělo při fyzicky náročné činnosti.
OBSAHUJÍ OVESNÉ VLOČKY LEPEK?
Oves obecně neobsahuje lepek a ovesné vločky jsou tak vhodné i při bezlepkové dietě. Přesto by si celiaci měli dát při výběru vloček pozor. Lepek se totiž může do ovsa dostat tzv. křižnou kontaminaci, k níž dochází v rámci pěstování, sklizni a zpracovávání s lepkovými obilovinami. Proto by celiaci měli vybírat vločky, na kterých je uvedeno, že neobsahují ani stopové množství lepku.
JAK PŘIPRAVIT OVESNÉ VLOČKY?
Ovesné vločky jsou velmi všestrannou potravinou a lze je použít snad na všechny způsoby.
Můžete je:
- vařit,
- zapékat,
- přidat do polévek,
- vytvořit z nich slané i sladké recepty
- nebo pomlít na mouku.
Jemné nebo instantní vločky můžete zalít vodou či mlékem a konzumovat ihned. Klasické celé vločky je lepší přes noc namočit. Vločky lze rovněž přidat do jogurtů nebo smoothie nápojů.
K nejznámějším receptům patří ovesná kaše. Aby byla vaše snídaně vyvážená, můžete na ovesnou kaši přidat ještě oříšky, semínka a ovoce.
SVAČINA DO SKLENIČKY
- 50 g ovesných vloček
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 lžička chia semínek
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- oříšky a jahody (či jiné ovoce) na ozdobu
Postup:
Smíchejte vločky s jogurtem a chia semínky. Pokud použijete neochucený jogurt, můžete přidat trochu medu, javorového sirupu či jiného sladidla. Vmíchejte do směsi strouhaný kokos a pár nakrájených jahod či jiného ovoce. Dejte směs do skleničky a nechte přes noc v lednici. Vršek můžete ozdobit zbylými jahodami a oříšky dle chuti.
BANÁNOVÉ LÍVANEČKY
- 1 banán (cca 80-90 g)
- 50 g ovesných vloček
- 15 g proteinu (lze nahradit sypkým sladidlem, např. xylitol/erythritol/třtinový cukr)
- 1 vejce
- kypřicí prášek
- kokosový olej (na smažení)
Postup:
Nejprve rozmixujte ovesné vločky na mouku. Poté smíchejte s ostatními ingrediencemi a vyšlehejte v hladké těsto. Na pánvi si rozpusťte kokosový olej (lze nahradit ghí) a tvořte lívance. Opékejte je z každé strany do zlatova. Můžete podávat s čerstvým ovocem či javorovým sirupem.
ZAPEČENÁ OVESNÁ KAŠE
- 50 g ovesných vloček
- 15 g proteinu (lze nahradit sypkým sladidlem, např. xylitol/erythritol/třtinový cukr)
- 5 g kakaa
- 1 lžička kypřicího prášku
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 20 g tvarohu
- hořká čokoláda a tvaroh na ozdobu
Postup:
Smíchejte všechny sypké ingredience (vločky, protein, kakao, prášek do pečiva). Přidejte mléko, tvaroh a vejce. Nakonec posypte hořkou čokoládou a dejte do mističky. Ovesnou kaši pečte 15-20 minut v předem vyhřáté troubě na 180°C. Po vytažení z trouby přidejte ještě tvaroh a ovoce na ozdobu.
TVAROHOVÉ ŠULÁNKY S MÁKEM A ŠVESTKAMI
na těsto:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 100 g ovesných vloček
- 30 g proteinu
- 30 g erythritolu
- 1 vejce
- na švestkovou omáčku:
- 200 g švestek
- 20 g erythritolu
- citronová šťáva
navrch podle chuti:
- mák
- ghí
Postup:
Z ingrediencí zpracujte lepivé těsto a přesuňte na pomoučený vál, kde z něj vytvoříte pravidelné šulánky. Ty vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou (cca 3-5 minut). Poté je nechte okapat na papírovém ubrousku, který z nich vysaje přebytečnou vodu. Mezitím si opečte švestky na troše ghee. Jakmile se rozvoní, podlijte je trochou vody a nechte je rozvařit. Na závěr dochuťte omáčku citrónovou šťávou a erythritolem. Šulánky podáváme se švestkovou omáčkou, zasypané mákem a polité ghee.