KOKOSOVÁ GRANOLA
Granola se dostává na výsluní v posledních letech, kdy začíná být trendem vyřazovat z jídelníčků průmyslově zpracované zboží a zároveň uvěřejňovat lákavé fotky svých pokrmů na sociálních sítích. Granola však představuje rychlou a, při správné kombinaci, vhodnou snídaní, kterou doporučujeme vyzkoušet i Vám.
Někteří z nás granoly znají, někteří o nich nikdy neslyšeli a někteří ano, ale neví o co se jedná. Co to tedy granola je?
Granola ja zapečená a usušená směs ovesných vloček, oříšků, semínek a dalších volitelných surovin. Pojmou hmotu, která se však pečením vysuší, představují obvykle sladké složky, jako je med, sirupy nebo také banán.
Máte zde možnost se vyhrát dle Vaší chuti a doplnit granolu sušeným ovocem, nejrůznějšími druhy ořechů či kvalitní čokoládou.
Základní rozdíl mezi granolou a müsli je pak v procesu zapékání, kdy získává granola perfektní vůni rozpečených opražených ořechů a neodolatelnou křupavost.
RECEPT NA KOKOSOVU GRANOLU
- 1,5 hrnku ovesných vloček
- 3/4 hrnku mixu libovolných ořechů (např. plátkované mandle, lískové ořechy, pistácie) a semínek (např. slunečnicové)
- 2 banány
- 3 lžíce kokosu
- kokosové lupínky
- špetka soli
- špetka skořice
- další ingredience dle chuti, např. sušené meruňky či ananas, kvalitní čokoláda
1. Jako první si dejte předehřát troubu na 170 °C.
2. Ořechy a semínka nebo jejich část pokrájejte na menší kousky tak, jak se vám velikostně budou líbit.
3. Banán rozmačkejte vidličkou na kaši nebo použijte elektrický chopper a rozmixujte banán na pastu. Banán dodá granole příjemně nasládlou chuť.
4. Ve velké míse smíchejte nakrájené a klidně i celé ořechy a semínka, ovesné vločky, strouhaný kokos a zalijte banánem. Vše důkladně promíchejte, nebojte se použít i své vlastní ruce.
5. Připravenou hmotu přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 170 °C. Během pečení troubu navštěvujte každých 5 minut a obracečkami granolu promíchávejte, otáčejte a rozdělujte na drobné kousky do doby než bude granola suchá, křupavá a nebude se lepit k obracečkám. Obvykle to trvá asi 30 minut.
6. Granolu nechejte zcela vychladit (klidně i přes nos) a přendejte do vzduchotěsné nádoby, kde vydrží i pár měsíců.
Jako kvalitní snídani doporučujeme granolu konzumovat s bílým neslazeným jogurtem a ovocem. Konkrétně náš tip: výborná je v kombinaci s exotickým ovocem, jako je ananas, kiwi či banán.