KOKOSOVÁ GRANOLA

 

 

 

 

Granola se dostává na výsluní v posledních letech, kdy začíná být trendem vyřazovat z jídelníčků průmyslově zpracované zboží a zároveň uvěřejňovat lákavé fotky svých pokrmů na sociálních sítích. Granola však představuje rychlou a, při správné kombinaci, vhodnou snídaní, kterou doporučujeme vyzkoušet i Vám.

 

Někteří z nás granoly znají, někteří o nich nikdy neslyšeli a někteří ano, ale neví o co se jedná. Co to tedy granola je?

Granola ja zapečená a usušená směs ovesných vloček, oříšků, semínek a dalších volitelných surovin. Pojmou hmotu, která se však pečením vysuší, představují obvykle sladké složky, jako je med, sirupy nebo také banán.

Máte zde možnost se vyhrát dle Vaší chuti a doplnit granolu sušeným ovocem, nejrůznějšími druhy ořechů či kvalitní čokoládou.

 

Základní rozdíl mezi granolou a müsli je pak v procesu zapékání, kdy získává granola perfektní vůni rozpečených opražených ořechů a neodolatelnou křupavost.

 

 

 

 

RECEPT NA KOKOSOVU GRANOLU

 

 

 

 

      -  1,5 hrnku ovesných vloček

 

      -  3/4 hrnku mixu libovolných ořechů (např. plátkované mandle, lískové ořechy, pistácie) a semínek (např. slunečnicové)

 

      -  2 banány

 

      -  3 lžíce kokosu

 

      -  kokosové lupínky

 

      -  špetka soli

 

      -  špetka skořice

 

      -  další ingredience dle chuti, např. sušené meruňky či ananas, kvalitní čokoláda

 

 

 

1.  Jako první si dejte předehřát troubu na 170 °C.

 

2.  Ořechy a semínka nebo jejich část pokrájejte na menší kousky tak, jak se vám velikostně budou líbit.

 

3.  Banán rozmačkejte vidličkou na kaši nebo použijte elektrický chopper a rozmixujte banán na pastu. Banán dodá granole příjemně nasládlou chuť.

 

4.  Ve velké míse smíchejte nakrájené a klidně i celé ořechy a semínka, ovesné vločky, strouhaný kokos a zalijte banánem. Vše důkladně promíchejte, nebojte se použít i své vlastní ruce.

 

5.  Připravenou hmotu přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 170 °C. Během pečení troubu navštěvujte každých 5 minut a obracečkami granolu promíchávejte, otáčejte a rozdělujte na drobné kousky do doby než bude granola suchá, křupavá a nebude se lepit k obracečkám. Obvykle to trvá asi 30 minut.

 

6.  Granolu nechejte zcela vychladit (klidně i přes nos) a přendejte do vzduchotěsné nádoby, kde vydrží i pár měsíců.

 

 

 

Jako kvalitní snídani doporučujeme granolu konzumovat s bílým neslazeným jogurtem a ovocem. Konkrétně náš tip: výborná je v kombinaci s exotickým ovocem, jako je ananas, kiwi či banán.

 

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: