SUPERPOTRAVINY - KOMERCE NEBO ZÁZRAK?

 

 

Do skupiny superpotravin se za poslední roky probojovalo tolik produktů, až se v tom pomalu přestáváme orientovat. Jednou se takto označuje borůvka, pak je na výsluní spirulina a o pár dní později kysané zelí.

 

Jak to je s těmi superpotravinami je? Je takové označení podloženo vědeckým podkladem nebo jde v případě některých potravin jen o dobrý marketing?

 

 

 

 

Co jsou vlastně superpotraviny? Jedná se o takové potraviny, které obsahují i v rámci malého množství hodně vitamínů, minerálů, enzymů a jsou nabité antioxidanty. Při pravidelném užívání mají posilovat imunitu, udržovat svěžest, vitalitu i předcházet mnohým civilizačním onemocněním. Může jít o na první pohled běžné potraviny, jako jsou banány nebo jablka, ale také jde například o čaj matcha nebo chlorelu. Až na pár výjimek je spojuje to, že jsou rostlinného původu.

 

O superpotravinách se mluví jako o potravinách 21. století. Pěstují se ale přitom již dlouhá staletí. Už dávné civilizace věděly, že prospívají našemu zdraví a oddalují stárnutí. Obsahují mnoho cenných látek v podobě vitamínů a minerálních látek, také antioxidantů, enzymů a vlákninu. Dle obecných doporučení je pro prevenci ideální sníst alespoň jednu superpotravinu denně.

 

Potenciál superpotravin je tak velký, že na ně nedá dopustit řada dietologů, kardiologů, onkologů i dermatologů. Každá superpotravina má svůj význam. Některé z nich bojují proti stárnutí a zlepšují kvalitu pleti, jiné čistí střeva, další působí jako prevence proti rakovině, anebo celkově zvyšují odolnost organismu.

 

 

 

 

SUPERPOTRAVINY PŘIROZENĚ NEBO POMOCÍ SUPLEMENTU?

 

 

 

 

Určitě každého napadne otázka, zda má smysl utrácet za superpotraviny, když si můžete pořídit suplement. Ano, řadu mikroživin skutečně doplníte jednoduše doplňkem stravy, ovšem i zde je potřeba brát ohled na kvalitu a také na složení daného výrobku. Některé suplementy obsahují látky syntetického původu, nikoliv přírodního. Je pak otázka, zda takové živiny tělo využije a přijme, respektive je adekvátně vstřebá. V takovém případě pak dává určitě smysl jít po přirozeném původu.

 

 

 

 

JAKÉ POTRAVINY SE MOHOU ŘADIT MEZI SUPERPOTRAVINY?

 

 

 

1. Chia semínka

 

 

Již v dobách dávno minulých patřila chia semínka mezi čtyři nejdůležitější potraviny Aztéků a dnes jsou právem řazena mezi superpotraviny. Obsahují vysoké množství vitamínů a omega-3 mastných kyselin a ideální dávkou jsou dvě lžíce denně. Dopřejte si je ve své ranní kaši nebo je přisypte do salátu, polévky či na domácí pečivo.

 

 

 

 

2. Mladý ječmen

 

 

Také mladý ječmen je dnes zařazen mezi superpotraviny 21. století. Obsahuje 20 důležitých aminokyselin, které jsou součástí každé buňky v těle. Mladý ječmen je bohatý na vitamíny skupiny B (zejména kyselinu listovou), vápník, hořčík, zinek nebo draslík. Je skvělý při alergiích, únavě, vyčerpání nebo stresu. Prášek z mladého ječmene rozpusťte ve vodě a popíjejte nebo ho přidejte třeba do svého oblíbeného proteinu.

 

 

 

 

3. Lesní ovoce

 

 

Pokud si pravidelně na zimu zamrazujete krabičky s lesním ovocem, jako jsou borůvky, maliny, jahody nebo rybíz, pak děláte opravdu dobře. Už naše babičky (a určitě i jejich předkové) věděly, jak je tohle ovoce zdravé a podporuje vitalitu a krásu. Obsahuje fytosteroly, vitamíny, vlákninu a spoustu antioxidantů, které v zimě potřebujete o to víc. Dejte si denně hrst do jogurtu nebo si upečte zdravou verzi ovocného koláče.

 

 

 

 

4. Acerola

 

 

Mnozí odborníci považují třešeň acerolu za vůbec nejbohatší zdroj vitamínu C. Ten hraje v organismu řadu důležitých rolí – je nezbytný pro správné metabolické funkce, při stavbě svalové hmoty a obnově tkání. Zvyšuje celkovou odolnost organismu a působí skvěle proti volným radikálům. Acerola se užívá například při léčbě srdečních onemocnění nebo rakoviny. V porovnání s pomerančem obsahuje acerola až 30x více vitamínu C!

 

 

 

 

5. Granátové jablko

 

 

Tato nakyslá zrníčka přispívají ke zdraví našich orgánů. Pozitivně působí zejména na mozek, ledviny a srdce, ale také na svaly nebo pokožku, kterou udržují pevnou a pružnou s mladistvým vzhledem.

 

 

 

 

6. Kakaové boby

 

 

Při šetrném zpracování bez pražení jsou kakaové boby plné zdraví prospěšných živin. Například jsou cenným zdrojem hořčíku, železa, manganu a zinku. Podporují tedy imunitní systém, působí blahodárně na nervový a svalový systém, krvetvorbu, zlepšuje kvalitu nehtů a vlasů.

 

 

 

 

7. Kurkuma

 

 

Tato zázračná rostlina je velice účinná při zánětlivých onemocněních kloubů nebo onemocnění kůže. Je hlavní součástí kari koření, používá se také ke konzervování a barvení másla, sýrů a jiných mléčných výrobků. Pravidelná konzumace, zejména s pepřem, výrazně zvyšuje odolnost organismu. Proto si ji neváhejte přisypat do jakékoliv zeleninové či masové směsi. Výborná je také v polévkách.

 

 

 

 

8. Shitaké

 

 

Jde o vzácnou houbu původem z jihovýchodní Asie. Říká se, že je příčinou dlouhověkosti zdejších národů. Její pravidelná konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, potlačuje riziko vysokého krevního tlaku a posiluje celkovou obranyschopnost. Vzhledem k její velmi nízké energetické hodnotě je vhodná do všech druhů pokrmů, i během redukčních režimů.

 

 

 

 

9. Bez černý

 

 

Zázrak z českých luhů a hájů. Z bezu lze využít květy, plody, kůru, listy i kořeny. Obsahuje látky, které působí proti bakteriím, šťáva z plodů pomáhá při léčbě migrén či nervových chorob. Čaj nebo sirup z květů rozpouští hleny, podporuje pocení, snižuje horečku a dokáže zmírnit také kašel. Bez černý také zbavuje tělo toxinů a pomůže vám i při potížích s močovými cestami nebo zažíváním.

 

 

 

 

10. Spirulina

 

 

Tato modrozelená řasa se pěstuje ve speciálních sklenících ve výšce 2800 metrů nad mořem. Užívá se ve formě prášku nebo tobolek. Zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje střevní mikroflóru a podporuje krvetvorbu.

 

 

 

 

11. Čaj Matcha

 

 

Matcha čaj je doporučován při detoxikaci. Je účinný proti vysokému cholesterolu a rovněž snižuje hladinu cukru v krvi.

 

 

 

 

12. Kustovnice

 

 

Také se nazývá goji a Číňané ji pojmenovali rovněž jako rostlinu dlouhověkosti. Plody této rostliny obsahují vysoké množství vitamínů, minerálních látek a fytochemikálií – to jsou látky, které chrání organismus například proti rakovině. Chuťově goji připomíná sladší šípky nebo kyselejší rozinky. Kustovnice je skvělá pro oči, pomáhá lepší krvetvorbě a harmonizuje činnost jater a ledvin. Tyto malé červené plody se hodí do jogurtu, do kaší nebo jen tak na zobání.

 

 

 

12. Physalis

 

 

Těmto plodům se také říká mochyně a pocházejí z Peru. Pyšní se vysokým množstvím vitamínu C a mají silné antioxidační účinky. Plody s oranžovou barvou mají sladkokyselou chuť a pochutnat byste si na nich měli zejména pokud trpíte na křečové žíly, bolavé klouby nebo záněty močového měchýře.

 

 

 

 

Superpotraviny představují snadný a vcelku rychlý způsob, jak organismu dodat potřebné živiny, a to v přírodní formě.

 

 

Je ale stále potřeba mít o produktech dostatek informací a umět rozlišovat kvalitu od marketingového tahu. Víte například, že zelený čaj je velice zdravý a plný antioxidantů. Ovšem je rozdíl, když si doma správně připravíte kvalitní sypaný čaj, nebo si koupíte hotový chlazený výrobek plný cukrů a dalších látek, kde je zeleného čaje sotva procento.

 

Rovněž je velice zrádná myšlenka, že když je něco označené jako superpotravina, můžeme ji konzumovat v neomezeném množství. Ať už je daná potravina sebevíc kvalitní, neplatí, že čím víc jí sníme, tím zdravější budeme. Přibrat můžete i ze zdravých banánů, pokud jich denně budete jíst kila. Do kvalitního vyváženého jídelníčku tedy superpotraviny jednoznačně patří, ovšem je potřeba na ně nahlížet stejně jako na ostatní potraviny z hlediska energetického příjmu.

 

Pokud máte pocit, že jsou některé ze superpotravin zbytečně drahé, zkuste levnější varianty, které mají podobné vlastnosti a díky ceně si je v klidu můžete dovolit pravidelně. Mezi takové potraviny patří například:

 

   -  kořenová zelenina

   -  brokolice

   -  květák

   -  kysané zelí a ostatní kvašená zelenina

   -  hrozny

   -  jablka.

 

Navíc se jedná o potraviny z našich končin, podpoříte tak kromě svého zdraví i místní produkty.

 

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU
Veronika Matoušová
certifikovaný výživový poradce se zaměřením na zdravotní obtíže, imunitu, poruchy trávicího traktu a výživu ve sportu

Mohlo by Vás také zajímat: