ZELENÝ ČAJ - ZÁZRAK PLNÝ ANTIOXIDANTŮ A ENERGIE

 

 

 

 

Zelený čaj, který je často nazýván jako pravý či skutečný čaj, zná lidstvo už více než 5 tisíc let. Díky svým blahodárným účinkům na lidský organismus je po celém světě velmi oblíbený.

 

Největšími producenty zeleného čaje jsou Čína, Japonsko a další země východní a jihovýchodní Asie. Tam také patří k nejoblíbenějším nápojům. Podle pověsti objevil čaj čínský císař Šen-nung, kterému při ohřívání vody spadly do kotlíku i lístky čajovníku. Poté, co lahodně vonící nápoj ochutnal, byl překvapen jeho vynikající chutí a energií nápoje, která zahnala únavu.

 

 

 

 

Čajovník čínský, ze kterého se zelený čaj připravuje, je původem z jižní a jihovýchodní Číny a přilehlých území Vietnamu, Laosu, Barmy a Indie. Rostlina se pěstuje jako keř nebo strom na plantážích v tropických a subtropických oblastech v různých nadmořských výškách (až nad 2000 m).

 

Všechny druhy čaje (zelený, černý, žlutý, bílý) pochází ze stejného čajovníku a liší je jen způsobem zpracování neboli stupněm fermentace. Právě zelený čaj, který neprochází fermentací, ale pouze sušením, si díky tomu uchovává více účinných látek než ostatní druhy čajů.

 

 

 

 

 

 

JAK HO PŘIPRAVIT?

 

 

Základním pravidlem pro přípravu zeleného čaje je použití vody, která přešla varem, ale následně zchladla na 60–80 °C. Příliš teplá voda může způsobit vyluhování tříslovin a dalších substancí a čaj by měl hořkou chuť. Kvalitní zelený čaj lze použít víckrát.

 

 

 

Pro každé další použití se musí prodloužit doba louhování. Nejkvalitnější bývá druhý nálev, kdy se z lístků uvolní většina aromatických složek. Správně připravený zelený čaj má bohatou chuť a příjemnou vůni. Aroma často nese květinovou nebo ovocnou stopu. Čaj může mít velmi světle žlutou až žlutozelenou barvu, výjimkou není ani barva sytě zlatožlutá.

 

 

 

 

ÚČINKY

 

 

Mladé listy a výhony čajovníků obsahují hlavní účinnou látku alkaloid kofein, která se vyznačuje povzbuzujícími účinky, a dále velké množství tříslovin, vlákninu, škrob, bílkoviny, katechiny, organické kyseliny, vitamíny a minerální látky. Právě katechiny působí jako spolehlivý antioxidant, který odbourává škodlivé volné radikály z organizmu.

 

 

 

1. DOBRÁ NÁLADA I PAMĚŤ

 

Zelený čaj se pije zejména pro schopnost povzbudit nervovou soustavu a činnost mozku, zahnat únavu, zlepšit paměť a soustředění. Za příval energie a dobré nálady po konzumaci může kofein, který se v zeleném čaji vyskytuje. V jednom šálku se ho nachází asi 20 mg.

 

 

 

2. ZDRAVÉ SRDCE

 

Pravidelné pití zeleného čaje se doporučuje jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje totiž celou řadu prospěšných látek, které snižují krevní tlak a cholesterol.

 

 

 

3. KRÁSNÉ VLASY

 

 

Antioxidanty obsažené v zeleném čaji mají blahodárné účinky i na naše vlasy a na pokožku hlavy. EGCG (antioxidant Epigallocatechin gallát) vytváří příznivé prostředí pro vlasovou pokožku a podporuje tak růst vlasů. Vitamín C, který také v zeleném čaji najdeme, chrání vlasy před poškozením UV zářením a vitamín E obnovuje poškozené a suché vlasy.

 

 

 

4. ZÁŘIVÝ ÚSMĚV

 

 

Pitím zeleného čaje můžeme ochránit i naše zuby. Obsahuje totiž fluor, který brání vzniku zubního kamene a antibakteriální složky v zeleném čaji zase ničí bakterie, které způsobují zubní plak. Pravidelné kloktání zeleného čaje také odstraňuje zápach z úst.

 

 

 

5. SPALOVAČ TUKŮ PŘI HUBNUTÍ

 

 

Zelený čaj se doporučuje konzumovat, pokud se snažíte o redukci hmotnosti. Epigalokatechiny obsažené v zeleném čaji zpomalují usazování tuku ve střevech a kofein, který je známý stimulant, podporuje spalování tuků a zlepšuje výkon při cvičení. Navíc díky antioxidantu EGCG nastartujete váš metabolismus, který dokáže spalovat více tuků, a to i v klidovém režimu.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: