JAK POSÍLIT VŮLI A MOTIVACI VE STRAVĚ I V POHYBU?

 

 

Pravidelný pohyb a správná strava je běžnou součástí vašeho života. To je skvělé, ale co dělat, když vám do toho skočí krize? Najednou cítíte únavu, jídlo odbýváte, do cvičení se vám nechce a výsledky tím pádem poslední dobou nestojí za nic. Snažíte se to překonat, ale nejde to. Co s tím?

 

Máme pro vás několik osvědčených tipů, které vám pomůžou krizi zahnat a opět se radovat nejen z pohybu.

 

 

 

 

MYSLETE VÍCE FLEXIBILNĚ A BERTE I PAUZU JAKO ŘEŠENÍ

 

 

Je dobré, když máte stanovený nějaký plán tréninku. Pokud se ho ale snažíte dodržovat za každou cenu nebo chcete dosáhnout cíle, ale věci nejdou, jak si přejete, cítíte se špatně a o to hůř se vám daří.

 

Například běháte a máte dnes v plánu uběhnout pět kilometrů, ale přitom už během druhého cítíte, že to není ono a sotva se plazíte, a tak byste se nejradši vrátili domů. Zapomeňte v tuhle chvíli na přemáhání. Naopak, klidně to otočte a běžte domů. Je mnohem přínosnější, když trénink berete s přístupem, že věci se zkrátka mění a všechno nejde pořád podle plánu. Věřte, uleví se vám. Je to lepší, než dřít i ve chvíli, kdy to viditelně nemá smysl. Smiřte se s tím, že to proste někdy nejde, přijměte to a nebude to pak pro vaši motivaci taková rána.

 

Pokud vás cvičení nebaví nebo se vám nedaří podle vašich představ, možná to jen znamená, že si potřebujete dát pauzu, odpočinout si od zaběhnutého režimu. Opravdu se nic nestane, když si dáte volno den, dva nebo i týden. Nemějte přesně danou dobu pauzy, spíš se řiďte vlastním pocitem. Ať už vás to nasměruje na den volna, nebo několik volnějších dní, je to vždy v pořádku.

 

 

 

 

ŘEKNĚTE SI O POMOC

 

Když vám něco nejde v práci nebo doma, většinou si řeknete o radu či pomoc. Ve sportu i ve stravě to funguje úplně stejně. Pokud běháte a nezlepšujete se, zkuste přizvat partnera, člena rodiny nebo přátele. Kdokoliv vás může motivovat k lepším výkonům a větší chuti do pohybu.

 

 

Případně si neváhejte domluvit trenéra. On ví, jak nakopnout vaši motivaci, dodá vám více odhodlání a síly, dá vám tipy, jak se zlepšit. Případně vám ale také může potvrdit, že je toho na vás moc, jste přetížení a měli byste na chvíli ubrat.

 

A stravování? Pokud už vám dochází nápady na nová jídla a recepty, nebo nevíte, co pořád z daných surovin vytvářet a jak je kombinovat, vyhledejte odborníka na výživu. Nejen že vám poradí, ale také zhodnotí váš stávající jídelníček a možná v něm najde několik chyb, díky kterým jste demotivovaní a nemáte energii.

 

 

 

 

RUTINA? PRO NĚKOHO SPÍŠE CESTA DO PEKEL

 

 

Může se stát, že máte tak dlouho zavedenou sportovní rutinu, že vás ani nenapadne něco měnit. Právě to ale může být důvod, proč se najednou ocitáte v krizi.

 

Co takhle běžet tentokrát po jiné trase? Vyměnit asfalt za lesní cestu? Místo rotopedu vyzkoušet jiný stroj nebo zkusit nové cvičební pomůcky?

 

Někdy je řešením také úplně vyměnit sport. Kdo vám řekl, že musíte jen chodit do fitka, nebo jen běhat? Berte krizi jako příležitost zkusit něco nového.

 

 

Pokud je součástí vašeho tělocvičny také třeba sauna, pára nebo vířivka, neváhejte a přidejte si tyto uvolňující služby k tréninku. Uvidíte, že se najednou začnete více těšit na další lekci.

 

To samé platí také v případě stravy. Nastavili jste si týdenní menu, podle kterého jedete pořád dokola? Nebo máte na lednici napsané od každého chodu dvě verze a nic jiného si nedáváte? Chyba. Neexistuje dokonale sestavený jídelníček, který by vydržel navěky. Nebojte se trochu improvizovat, vyměnit suroviny za jiné, zkoušet nové druhy potravin a občas také zahřešit.

 

 

 

 

BUĎTE SAMI SEBOU A NEPŘEDSTÍREJTE

 

Jednou je moderní posilování, jindy jóga a pak následuje „běhací“ boom.

 

Řídíte se jen podle toho? Pak děláte velkou chybu. Pokud se snažíte několik měsíců chodit na sport, který vás prostě nebaví, nemáte šanci u toho vydržet. Nemusíte přece chodit na jógu a běhat jen proto, že je to poslední roky v módě a dělají to všichni kolem vás. Pokud se při tom necítíte dobře a ani jedno vás nebaví, skoncujte s tím. Dříve nebo později stejně narazíte na zeď únavy, nechutenství a ztrátu motivace.

 

Až tedy půjdete na další lekci s nechutí, popřemýšlejte, jestli vám tahle krize náhodou neříká, že jste tu špatně a máte si přestat hrát na něco, co nejste.

 

Zamyslete se, jaký sport by vás nejvíce bavil? Je to jízda na kole? Nebo bruslení? Pak se do toho pusťte!

 

Podobně je to s jídlem. Každou chvíli se na výsluní dostane další a další superpotravina, kterou teď všichni konzumují a má takové a takové efekty. Opět platí, že byste neměli ze sebe dělat něco co nejste, a pokud máte své oblíbené pokrmy nebo vám momentální hit mezi potravinami nechutná, nic se přece neděje. Důležité je, abyste si vy sami své jídlo vychutnali a užili, ne abyste měli na talíři to, co je zrovna v kurzu.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU
Veronika Matoušová
certifikovaný výživový poradce se zaměřením na zdravotní obtíže, imunitu, poruchy trávicího traktu a výživu ve sportu

Mohlo by Vás také zajímat: