HOŘČÍK - JEHO ÚČINKY A PROČ BYCHOM HO MĚLI PŘIJÍMAT

 

 

Nedostatkem hořčíku dle posledního průzkumu trpí až třetina populace, a ten přitom patří k jednomu z nejdůležitějších minerálů pro správné fungování našeho těla. Víte, jak se jeho nedostatek projevuje a jak jeho příjem můžete zvýšit?

 

 

 

 

 

 

PROČ HOŘČÍK POTŘEBUJEME PŘIJÍMAT?

 

 

Hořčík neboli magnezium potřebuje každá buňka našeho těla. Je nepostradatelným pro získávání energie a pro správnou funkci svalů, nervové soustavy či psychické činnosti. Dále přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, udržení správného stavu zubů a kostí a podílí se na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin.

 

 

 

 

Chceme-li aby naše tělo fungovalo, jak má, je tedy zřejmé, že bychom si měli jeho dostatečný příjem pořádně hlídat.

 

 

 

 

JAK SE NEDOSTATEK HOŘČÍKU PROJEVUJE?

 

 

 

 

Na nedostatek hořčíku nejčastěji upozorňuje naše únava a zhoršená koncentrace. Jednoduše řečeno jsme roztěkaní a absolutně bez energie a zájmu. Nedostatek hořčíku se často projevuje také svalovými křečemi.

 

 

 

 

KDY SI HLADINU HOŘČÍKU HLÍDAT?

 

 

Nedostatkem hořčíku může trpět prakticky kdokoliv – od malých dětí po seniory. Jsou ale určité skupiny lidí, které mohou být ohroženy mnohem víc. O jaké se jedná?

 

   -  Osoby s velkým pracovním vytížením, jejichž organizmus je vystaven velkému stresu.

   -  Sportovci a lidé s vysokou fyzickou zátěží a tendencí k častým křečím.

   -  Studenti ve zkouškovém období mající potřebu se lépe a déle soustředit.

   -  Senioři, jejichž tělo hořčík hůře vstřebává. Navíc často užívají léky, které vstřebávání hořčíku zhoršují.

   -  Lidé konzumující alkohol, který podporuje odplavování hořčíku.

 

 

 

 

DOPLŇOVÁNÍ HOŘČÍKU - PROSTŘEDNICTVÍM STRAVY ČI POMOCÍ DOPLŇKŮ STRAVY?

 

 

Zvýšenou potřebu hořčíku má organizmus například při zvýšené konzumaci sladkostí a výrobků z bílé mouky, zvýšené fyzické aktivitě a sportu, diabetu, konzumaci alkoholu, stresu či znečištěném prostředí.

 

 

 

 

Doplnit jej můžete zařazením potravin bohatých na hořčík. K těm patří

 

   -  luštěniny

   -  ořechy

   -  semena

   -  ovesná vločky

   -  datle, fíky, sušené meruňky

   -  banány

   -  výrobky z celozrnné mouky

   -  některé ryby

   -  nebo třeba bulgur.

 

 

Nedaří-li se Vám stále dostatečně hořčík doplňovat, sáhněte také po doplňcích stravy. Volit můžete z různých forem užití. Pomocí šumivých tablet, polykacích tablet či sáčků se sypkou směsí. Každý si najde to své.

 

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: